Ilford XP2 SUPER 120 Bekijk groter

Ilford XP2 SUPER 120

ILFORD XP2 SUPER is een snelle, scherpe zwart-wit film met een fijne korrel en breed toonbereik. De film is flexibel in gebruik en kan gezien geworden als een van de beste all-round zwart-wit films.

XP2 SUPER biedt in het bijzonder flexibele belichtingsmogelijkheden zonder te moeten inboeten aan beeldkwaliteit. Ongeacht of je de film nu belicht op ISO 200, 400 (nominale snelheid) of 800, de details in hooglichten en schaduwen maar ook de helderheid van de gefotografeerde objecten blijven in balans, zelfs in de meest onvoorspelbare lichtomstandigheden of situaties met een hoog contrast.

De belangrijkste eigenschap waarmee de ILFORD XP2 SUPER zich weet te onderscheiden van elke andere typische zwart-wit film, is het feit dat deze moet ontwikkeld worden in het standaard chemieproces voor kleurenfilms, namelijk C-41. Het flexibel gebruik van deze film mag je dus letterlijk nemen aangezien deze zwart-wit film dus kan ontwikkeld worden in elk lab die ontwikkeling van kleurenfilm aanbiedt. Bovendien is het zo dat wanneer de film niet belicht wordt op de nominale filmsnelheid van ISO 400, er geen specifieke aanpassingen moeten aan het standaard C-41 ontwikkelproces. Als dat niet super is?

Afhankelijk van het gewenste eindresultaat moet je rekening houden met volgende vuistregels wat de belichting van de XP2 SUPER betreft:

 • Belichting op ISO 400/27°C: beste beeldkwaliteit

 • Belichting op ISO 400/24°C: fijnere korrel met behoudt van eenvoudige afdrukmogelijkheden en details in alle lichtpartijen

 • Belichting op ISO 200/18°C: fijnste korrel maar moeilijker om een gebalanceerde print te maken, verlies in details van schaduwen en hooglichten

Belangrijkste eigenschappen van deze film zijn:

 • Hoge snelheid ISO 400

 • Zwart-wit film te ontwikkelen in C-41 ontwikkeling voor kleurenfilms

 • Flexibele belichtingsmogelijkheden zonder verlies aan detail in hooglichten en schaduwen

 • Beschikbaar in 35mm en 120 rolfilm

Meer details

Ilford Photo

NIEUW PRODUCT

€ 6,40 incl. btw

Hoeveelheidskorting

AantalNieuwe eenheidsprijs vanaf dit aantalU bespaart
10 € 6,00 € 4,00

 

 

FabrikantIlford Photo
Verpakking1x Ilford XP2 SUPER 120
FilmtypeZwart-wit negatief
Formaat / grootte120
Aantal opnames per film6x4.5: 16 opnames; 6x6: 12 opnames; 6x7: 10 opnames
FilmgevoeligheidISO 400
ContrastGemiddeld
ScherpteHoog
KorrelFijn
Push / pull-2/+1
OntwikkelingC-41
2016-01-19

Toprol voor in elke lichtsituatie te gebruiken

Tot nu toe gebruik ik de XP2 rol het vaakst in mijn middenformaat camera. Door het C41 proces krijg je wel extra veel contrast en zijn de hooglichten vaak wat grijzig maar met wat nabewerking in Photoshop valt dit al bij al mee. Toprol voor in elke lichtsituatie te gebruiken. Ook qua scherpte ben ik tevreden, maar dat mogen we verwachten van Ilford.

  Schrijf uw recensie

  Ilford XP2 SUPER 120