• Bereikbaar voor al jouw vragen
  • Winkelen bij een Belgisch familiebedrijf
  • Groot aanbod, kleine prijzen
  • Bereikbaar voor al jouw vragen
  • Winkelen bij een Belgisch familiebedrijf

Reviews (0)

Schrijf eerste review
Nog geen reviews

Bellini Foto

Bellini FX6a Monobad voor Zwart-Wit Film - 1L

€ 12,95

Kies uw kleur:

NoColour

Kies uw maat:

1Size

Levering 2-3 Werkdagen

Het Bellini FX6a Monobad voor zwart-wit film is gebaseerd op de originele FX 6-A monobadformule van Crawley (BJP), uitgevonden in 1964. Het concept van het monobad is eenvoudig, film ontwikkelen en fixeren gebeurt slechts met één bad wat het ontwikkelproces van zwart-wit film een stukje vereenvoudigd. Ondanks het feit dat monobaden in tegen stelling tot klassieke processen met een afzonderlijke filmontwikkelaar en fixeer (D-76/ID-11, HC-110, X-TOL,...), iets minder scherpe negatieven bieden, winnen monobaden opnieuw aan populariteit. Voornamelijk beginnende analoge fotografen en ervaren analoge fotografen die processnelheid belangrijk vinden, verkiezen een monobad boven de klassieke afzonderlijke componenten.

Op 24 °C ontwikkelt nagenoeg elke (cubic grain) zwart-wit film zich volledig binnen de 3 minuten en is deze volledig gefixeerd tussen de 4 tot 7 minuten. Als vuistregel mag je dus aannemen dat een zwart-wit film doorgaans na 8 minuten volledig ontwikkeld en gefixeerd is met dit FX6a monobad. T-Grain films zoals Kodak T-Max, Ilford Delta en Bergger Pancro dienen dubbel zolang verwerkt te worden (+- 16 minuten) gezien deze films traag fixeren in monobadoplossingen zoals deze (door het lager niveau aan thiosulfaat). Het is belangrijk om de eerste 30 seconden continu te agiteren en daarna voor 10 seconden na elk verlopen halve minuut. Indien je filmnegatief na het proces een melkwitte kleur vertoont betekent dit dat de film te weinig gefixeerd werd. Geen nood, stop de film terug in het concentraat en agiteer continu om het fixeerproces verder te zetten. Films met een lage nominale snelheid fixeren sneller dan films met een hoge nominale filmsnelheid zoals ISO 400.

Gezien het een alkali-oplossing betreft is de spoeltijd na het ontwikkelen beperkt en bedraagt deze maximaal 5 minuten.

Het Bellini FX6a Monobad heeft een houdbaarheid van ongeveer 6 maanden na het openen van de fles en wanneer het concentraat bewaard wordt in een volle fles. Het Monobad dient niet verdund te worden en is herbruikbaar. Ter compensatie voor de verminderde werking over de tijd heen moet elke verwerkingstijd met 15 seconden verlengd worden. De totale capaciteit van 1 liter FX6a bedraagt 16-20 35mm films of 8-10 120 rolfilms.

Hoeveelheid 1 liter
Type concentraat Vloeibaar

Reviews (0)

Schrijf eerste review
Nog geen reviews