Tetenal Colortec C-41 Rapid Color Film Processing Kit - 2.5L

Tetenal Colortec C-41 Rapid Color Film Processing Kit - 2.5L

€ 63,60
Prijs inclusief btw

Een gedetailleerde handleiding van de ontwikkelkit vind je onder de downloadsectie van deze productfiche. Contacteer ons bij vragen over het gebruik van deze ontwikkelkit!

Nog steeds wordt er algemeen aangenomen dat het zelf, thuis ontwikkelen van je kleurenfilms een onbegonnen werk is en heel wat moeilijker is dan het ontwikkelen van zwart-wit films. Niets is minder waar, de Colortec C-41 Kits van Tetenal werden specifiek ontworpen om het zelf ontwikkelen van kleurnegatief films een koud (of warm?) kunstje te maken. Inderdaad, het belangrijkste verschilpunt met het ontwikkelen van zwart-wit film is dat de kleurenchemie op een constante, hogere temperatuur moet gehouden worden. Indien afgeweken wordt van deze temperatuur of de temperatuur tijdens het proces niet constant werd gehouden zal dit het eindresultaat beïnvloeden en leiden tot kleurveranderingen doorheen het negatief. Zwart-wit film is op dit vlak toleranter. Niettemin zijn de Colortec C-41 Kits van Tetenal dusdanig ontworpen om het ontwikkelproces zo eenvoudig en snel mogelijk te maken zodat steeds het gewenste eindresultaat behaald wordt. We hebben reeds heel wat klanten kunnen overtuigen om hun kleurenfilms zelf te ontwikkelen met deze kit en ja hoor velen zijn overtuigd en bevestigen dat het zelf ontwikkelen van kleurenfilm perfect mogelijk is en er bovendien veel voldoening uit halen! Eens je het proces onder de knie hebt kan het ten slotte een goedkoper alternatief zijn voor de labontwikkeling van jouw kleurenfilms. De Tetenal Colortec C-41 Kits zijn reeds verschillende jaren de standaard op vlak van kleurontwikkelkits voor thuisgebruik. Niettemin is de innovatieve C-41 Monopart Kit van het Italiaanse Bellini nog eenvoudiger en sneller in gebruik gezien de kleurontwikkelaar niet gemengd dient te worden de bleach en fix uit twee afzonderlijke baden bestaan waardoor het ontwikkelproces in z'n totaliteit een stuk sneller is.

De Tetenal Colortec C-41 Kits bieden een kleurontwikkelproces aan in drie stappen: kleurontwikkeling (CD), bleach-bix (BX) en stabilisator (STAB). De kit bestaat uit zes componenten zijnde de kleurontwikkeling in drie delen, de bleach-fix in twee delen en het stabilisatorbad. Het mengen van de baden zelf is straightforward. De drie componenten van de kleurontwikkelaar dienen voor gebruik gemengd te worden met elkaar en aangevuld te worden met water tot het volledige bad te komen. De 2.5L kit komt drie flesjes kleurontwikkelaar van elk 500ml, die dus moeten aangelengd moeten worden met 1L water. De bleach-fix dient na het mixen aangelengd te worden met 1.5L water. De stabilisator met 2L water. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om niet het volledige bad aan te maken en bijvoorbeeld maar 1L werkoplossing aan te maken. In dat geval gebruik je 200ml van elke component kleurontwikkelaar, leng je aan met 400ml water enzovoort. De aangemaakte baden bewaar je na ontwikkeling in luchtdichte (accordeon)flessen en behandel je eventueel met een anti-oxidatiespray zoals Tetenal Protectan om de bewaartijd te maximaliseren. De grootste vijand van de fotochemie is zuurstof, indien oxidatie tot een minimum kan herleid worden zal de chemie het langst bewaren. De bewaartijd van aangemaakte kleurontwikkelaar bedraagt ongeveer 6 weken (langer met anti-oxidatiespray) en voor de andere baden ongeveer 24 weken. 

Het Colortec C-41 Proces kan om drie temperaturen gebruikt worden: 30 °C, 38 °C en 45 °C. Het proces op 38 °C is het standaardproces en wordt enkel aangeraden indien je gebruikt maakt van hulpmiddel dat een constantie rotatie van de tank voorziet zoals een kleurprocessor van Jobo. Het proces op 30 °C is voornamelijk geschikt voor thuisontwikkeling in een gewone ontwikkeltank met de hand. Het is belangrijk om continu te agiteren, eventueel gebruik je het agitatiestaafje dat bij je (Paterson) ontwikkeltank werd meegeleverd. Voordat je het proces aanvat is het belangrijk dat je ontwikkeltank ook voorverwarmt door ongeveer 5 minuten de tank (met film) te vullen met water met temperatuur 30 °C en daarna uit te gieten. Het proces op 45 °C is een stuk korter maar is een "one-shot" proces, de chemie kan daarna niet meer herbruikt worden. Indien films gepushed zijn naar hogere snelheden kan de ontwikkeling enkel gebeuren op 38 °C en moet elke stap verlengd worden met 30 seconden.

Met de Colortec C-41 Kit van 2.5L kan je ongeveer 40 35mm of 120 films ontwikkelen met een snelheid van ISO 200 of lager en 30 tot 40 35mm of 120 films met een snelheid van ISO 400 of hoger. Hou er rekening mee dat de ontwikkelaar aanzienlijk sneller uitgeput zal geraken indien films een snelheid hebben die gelijk is aan of hoger dan ISO 800. Maximale capaciteit wordt bereikt indien minstens 4 films worden ontwikkeld tegelijkertijd in minstens 1L. 

Aantal
Dit product is uitverkocht en tijdelijk niet beschikbaar om te bestellen. Laat jouw e-mailadres hieronder na om een melding te krijgen van zodra het product terug beschikbaar is.
102230

Productkenmerken

Fabrikant
Tetenal
Verpakking
1x Color Developer Part 1 (500ml), 1x Color Developer Part 2 (500ml), 1x Color Developer Part 3 (500ml), 1x Bleach-Fix Part 1 (500ml), 1x Bleach-Fix Part 2 (500ml), 1x Stabilizer (500ml)
Type concentraat
Vloeibaar
HS-code
37079020

Geen beoordelingen voor dit product momenteel.

De perfecte match.

Nieuwe account aanmaken

Reeds geregistreerd?
Log dan hier in Of Wachtwoord herstellen